Lenen bij de bank of via een online kredietverstrekker?

Lenen bij de bank of via een online kredietverstrekker?

Bij het aangaan van een lening wordt er al snel aan de eigen bank gedacht. Maar is dat wel de beste en goedkoopste optie? Leningen vergelijken toont aan dat de bekendste Nederlandse banken – ook wel grootbanken genoemd – een hogere rente berekenen dan andere kredietverstrekkers. En dat terwijl de voorwaarden niet wezenlijk verschillen. Ook als je al een lening hebt, kun je deze in veel gevallen tegen een voordeliger rentetarief oversluiten. Blijf niet op de (groot)bank zitten en start met vergelijken.

43% van de mensen die moeite heeft met aflossen, heeft rente niet vergeleken
Uit eerder onderzoek van kredietverstrekker Freo bleek al dat het vergelijken van leningen nog ver achterblijft met het vergelijken van de zorgverzekering, energie en internet en tv. En dat kan grote gevolgen hebben. Zo liet onze recente vaste-lasten-index zien dat 43% van de mensen die moeite heeft met aflossen van hun lening niet de rente had vergeleken. 42% van alle mensen met een lening heeft zelfs geen idee hoeveel rente zij over hun lening betalen. Er is op kennisgebied (en in de portemonnee) dus nog veel winst te behalen. Geld lenen kost geld, maar je wilt uiteraard niet duurder uit zijn dan nodig.

Hogere rente grootbanken dan online kredietverstrekkers
Misschien was je nog niet bekend met de term grootbanken, maar het is geen aparte categorie van de bekende Zweedse meubelgigant. Het is de verzamelnaam voor de bekendste en grootste banken van Nederland. Voor particulieren zijn dit de ING, ABN Amro en de Rabobank. In tegenstelling tot online kredietverstrekkers hebben zij te maken met hoge kosten voor personeel en kantoorpanden. Hierdoor berekenen banken vaak een hogere rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Daarnaast kan er bij een lening bij de bank veel administratie komen kijken. Bij de ING heb je ook een ING-betaalrekening nodig om te kunnen lenen.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *