Overgangsregeling bespaart oldtimerbezitters 250 miljoen aan wegenbelasting in zeven jaar tijd

Overgangsregeling bespaart oldtimerbezitters 250 miljoen aan wegenbelasting in zeven jaar tijd

In de periode van 2014 tot en met 2020 is er door de overgangsregeling zo’n 250 miljoen euro minder aan wegenbelasting betaald. Ondanks de afname van personenauto’s waarvoor de overgangsregeling geldt, konden autobezitters dit jaar samen zo’n 25 miljoen euro aan wegenbelasting besparen met deze regeling. Dat is 1,5 miljoen euro minder dan vorig jaar en nog maar de helft van de besparing in 2014. De totale besparing van 2014 tot en met 2027, de periode waarin de overgangsregeling loopt, kan uitkomen op 328 miljoen euro. Het kwarttarief aan wegenbelasting dat met de regeling wel wordt betaald, komt op basis van een doorberekening uit op 80 miljoen euro voor de hele periode. Dit blijkt uit berekeningen van Pricewise op basis van cijfers van het CBS.

Jaarlijkse afname wagens binnen overgangsregeling
In december gaat de verplichte stallingsperiode van drie maanden in voor de auto’s waarvoor de overgangsregeling is aangevraagd. Met de overgangsregeling hoeft er voor benzinepersonenauto’s met een toelatingsdatum die in 2014 tussen de 26 en 40 jaar terug lag, slechts een kwarttarief van of het vastgestelde maximumtarief aan wegenbelasting te worden betaald. In totaal loopt de regeling veertien jaar; van 2014 tot en met 2027. Het aantal wagens binnen de regeling neemt elk jaar af. Hierdoor ligt de maximale besparing elk jaar lager; van 50 miljoen euro aan besparing in 2014, naar 25 miljoen euro in 2020.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *